Tam Tadında Hamsili Pilav Nasıl Yapılır? Hamsili Pilav Tarifi

Tam Tadında Hamsili Pilav Nasıl Yapılır? Hamsili Pilav Tarifi

En çok tüketilen balıkların başında gelen hamsi; genellikle tava ve buğulama olarak pişirilir. Karadenizlilerin olmazsa olmazı hamsi balığından değişik ve lezzetli birçok yemek çeşidide yapılmaktadır. İç pilavıyla beraber fırında kızaran hamsili pilav; değişik tarif arayanlar için birebirdir. Yağ çekmeyen hamsilerle harmanlanmış olan iç pilav; ana yemek kategorisinde yer alacak bir lezzettir.

Yapılışı aşama aşama gidilirse çok kolay olan hamsili pilav tarifi için gerekli olan; en tazesinden hamsi balığıdır. Taze ve tadında olan hamsilerle enfes bir pilav olan hamsili pilavı için gerekli olanlar ve hazırlanışı sırasıyla yazımızda yer almaktadır. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler

  • 1,5 buçuk kilo hamsi balığı 
  • 1 orta boy kase mısır unu 
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yeteri kadar ılık su ( iç pilav için)
  • 5 dal maydanoz
  • 5 dal dereotu
  • 3 ince dal yeşil soğan

Hazırlanışı

Öncelikle hamsilerin içleri ve kılçıkları temizlenir. Bol suda yıkanır ve süzgece alınır. Ayrı bir tencereye doğranmış soğanlar ilave edilir. Soğanlar zeytinyağı ile kavrulur. Soğanları yakmadan biraz diri kalana kadar kavurma işlemi devam edilir. Üzerine yıkanmış ve suda bekletilmiş pilavlık pirinç ilavesi yapılır.

Pirinçler karıştırıldıktan sonra içerisine toz tarçın, yenibahar ve karabiber ilavesi yapılır. Üzerini geçecek kadar ılık su da katıldıktan sonra ocağın altı önce harlı sonra kısık ateşe alınır ve pilav pişmeye bırakılır. İç pilav suyunu çektikten sonra ocağın altı kapatılır ve demlenmeye bırakılır.

Demlenen pilavın içine; doğranmış maydanoz, yeşil soğan ve dereotu ilave edilir ve karıştırılır. Hamsi balıkları mısır ununa bulanarak; yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Fırın tepsisi ve kenarlarına hamsiler dizilir. Hamsilerin dizilimi tamamlandıktan sonra içerisine iç pilavı koyulur ve düzgün bir şekilde üzeri düzeltilir. Kalan mısır unlu balıklar pilavın üzerini kaplayacak şekilde dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişen hamsili pilav fırından çıkarıldıktan sonra biraz dinlendirilir. İstenilen boyutlarda kesilir ve servis edilir. 

Püf Noktası

Hamsili pilavı fırında fazla tutmamak gereklidir. Üzeri kızarınca fırından alınmalıdır. Kuruyan hamsiler pilavın tadını bozacaktır. Hamsili pilav için iri olan hamsileri tercih etmeniz önemlidir. Küçük hamsiler hem sizi zorlar hemde çok çabuk pişeceğinden pilavla karışımı yerinde olmaz. 

Servis Önerisi

Fırında hamsili pilav tarifi tam bir ana yemek kategorisinde yer alır. Yanına yeşillikli salata yada havuç ve turp karışımı bir salatayla servis edebilirsiniz. Misafirleriniz içinde özenli bir ana yemek olan hamsili pilavı; yanında dilediğiniz meşrubatlarla da sunabilirsiniz. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.