2024 Temmuz ayında emekli maaşı için net rakam ortaya çıktı! Emekli maaşı temmuz zammı ne kadar?

2024 Temmuz ayında emekli maaşı için net rakam ortaya çıktı! Emekli maaşı temmuz zammı ne kadar?

2024 Temmuz ayında emekli maaşı için net rakam ortaya çıktı! Emekli maaşı temmuz zammı ne kadar?

SGK Uzmanı Murat Bal, Temmuz ayında en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını açıkladı.

SGK uzmanı Murat Bal, en düşük emekli aylığının net rakamını açıkladı. Ocak ayında birçok emekliye %49,25 oranında zam yapılmıştı. Ancak son zam neticesinde 6.700 TL ve altında kök maaş alan emekliler bu artıştan etkilenmedi.

Bu durumda, emeklilerin en düşük maaşı 10.000 TL seviyesinde kaldı. Ancak, milyonlarca emekli, aldıkları en düşük maaşın 16.000 TL üzerinde olan açlık sınırının altında olmasına tepki gösteriyor. Temmuz ayında yapılacak olan maaş zammı, emekliler için umut ışığı olmayı sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına yapılacak olan zam haberiyle kamuoyunu bilgilendirmişti. 6 aylık enflasyon oranına bağlı olarak hesaplanacak olan maaş zammının ilk üç aylık oranı belirlendi.

Ocak, Şubat ve Mart aylarında toplamda %15,6'lık bir zam oranı görüldü. Pek çok uzman, kalan 3 ay için yaptıkları tahminler doğrultusunda %25 veya %30'un üzerinde bir zam bekliyor. Ancak emekliler, bu zammın yetersiz olduğunu ifade ediyorlar. Bu nedenle bir refah payı artışı talep ediliyor.

SGK Uzmanı Murat Bal, en düşük emekli maaşı için net rakamın belirlenmesinde üç farklı formül olduğunu açıkladı.

Bal, ilk olarak en düşük emekli maaşının yüzde 30 enflasyon farkıyla 13 bin TL'ye çıkarılabileceğini ifade ederken, refah payının eklenmesiyle bu miktarın 14 bin TL'ye kadar çıkabileceğini vurguladı.

Ayrıca, Bal son olarak asgari ücrete eşitlenmesi durumunun da masada olabileceğini belirtti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarındaki artış oranı, Ocak ayı döneminden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,25 olarak belirlendi. Bu kararın ardından en düşük emekli maaşı, 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi.

Meclis Genel Kurulu'nda iki gün süren mesainin ardından 12 maddelik yasa teklifinin oylamasına 345 milletvekili katıldı. Teklif, 273 kabul, 69 ret ve üç çekimser oyla kabul edilmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.