Ballı Hardallı Tavuk Nasıl Yapılır? Ballı Hardallı Tavuk Tarifi

Ballı Hardallı Tavuk Nasıl Yapılır? Ballı Hardallı Tavuk Tarifi

Ballı hardallı tavuk yemeği, İrlanda mutfağına ait, geleneksel bir yemektir. Yıllardır yapılan ve çok sevilen bir lezzettir. İrlanda mutfağında, hemen her restoranda görebileceğiniz bir tariftir.

Eğer klasik tavuk tariflerinden sıkıldıysanız, bu enfes tarifi mutlaka denemelisiniz. Tavuk ve bal - hardal sosu bir araya gelince ortaya çıkan lezzet, damaklarda harika tat bırakıyor. Birbiri ile olan uyumu gerçekten denemeye değer. Tavuğun tadı, tatlımsı bir lezzete dönüşüyor. İçerisine konulan karabiberle ise harika bir uyum yakalıyor. Lezzeti güzel olduğu kadar yapımı da oldukça pratik bir tariftir. Kolaylıkla herkesin yapabileceği bir yemektir. 

Bu tarifi gerek ana yemek olarak gerek misafir menülerinde kullanabilirsiniz. Yiyen herkesin damağında güzel bir tat bırakan bu tarif, sizlere görsel bir şölen sunar. Ortaya çıkan lezzet ise çıtır ve efsane bir lezzettir. Ayrıca bu tarifi yılbaşı gecesi için de değerlendirebilirsiniz. 

Malzemeler 

  • 600 gram kemiksiz tavuk pirzola ya da tavuk göğsü 
  • Yarım su bardağı su 
  • 3 yemek kaşığı hardal 
  • 3 yemek kaşığı süzme bal 
  • 1 yemek kaşığı soya sosu 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Orta büyüklükte 4 diş sarımsak 
  • Birkaç dal maydanoz 
  • Bir çay kaşığı karabiber 
  • Bir tatlı kaşığı tuz

Yapılışı 

İlk olarak tavukları dilediğiniz boyutta doğrayın. İnce, uzun ya da küp küp şekilde doğrayabilirsiniz. Daha sonra doğradığınız tavukları bir kabın içerisine alarak tuz ve karabiberle harmanlayın. Daha sonra başka bir derin kabın içerisine hardal, soya sosu, su ve balı alarak güzelce karıştırın. 

Bir tavanın içine zeytinyağını ekleyerek biraz ısıtın. Daha sonra üzerine doğradığınız tavukları ekleyin. Arkalı önlü olacak şekilde kızartın. Daha sonra üzerine rendelemiş olduğunuz sarımsakları ekleyin. Sarımsakla birlikte kapağını kapatarak beş dakika kadar daha pişirin. Kapağı arada bir açarak, tavukları arkalı önlü karıştırın.

Beş dakikanın sonunda, hazırladığınız bal ve hardal sosunu, pişen yemeğin üzerine ekleyin. Tavuklar sosunu çekene kadar yaklaşık 3 dakika kadar pişirin. Sosunu çekince tavanın altını kapatın. Tavukların son durumu dışı güzel şekilde kızarmış ve hafif çıtır olacaktır. Birkaç dal maydanozu ince ince kıyın. Servis tabağına aldığınız tavuğun üzerine gezdirin. Özel soslu yemeğiniz servise hazırdır. Sıcak şekilde tüketebilirsiniz.

Servis Önerisi 

Ballı hardallı tavuk yemeğini yanına brokoli ve bol yeşillik içeren bir salata ile sunabilirsiniz. Yan yemek olarak ise patates kızartması sunabilirsiniz.  Ayrıca tavuk yemeğinizin içerisine dilerseniz mantar da koyabilirsiniz. Bu şekilde daha da farklı bir lezzet elde edebilirsiniz. 

Püf Noktası 

Bal ve hardal miktarının eşit miktarda konulmasının sebebi, yemekten alınan lezzetin birbirini dengelemesini sağlamaktır. Fakat hardal ya da balı daha çok seviyorsanız miktarını damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.Aynı zamanda, biraz ekşimsi bir lezzette almak isterseniz, sosun içine bir tatlı kaşığı sirke de ekleyebilirsiniz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.