Son dakika emekli maaşlarında yeni sıcak gelişme! Emekli maaşlarına rekor zam! SGK, SSK, Bağ-Kur emekli maaşları ne kadar oldu?

Son dakika emekli maaşlarında yeni sıcak gelişme! Emekli maaşlarına rekor zam! SGK, SSK, Bağ-Kur emekli maaşları ne kadar oldu?

BAĞ-KUR ve SSK'dan emekli olanlar yeni maaş artışını merakla bekliyor. Maaş zamları bilindiği üzere enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Mayıs ayı için belirlenen enflasyon rakamı ise 0,89 bir artışla sonuçlandı. Bu yıl için genel enflasyon artış oranı da 16,59.

Enflasyon rakamlarına ve artışa göre hesaplanırsa en düşük emekli maaşının 2.575 lira olması gerekiyor. Ancak artışın kaç lira olacağı Temmuz ayında belirlenecek. Memur ve emekli maaşları Ocak ve Temmuz aylarında zamlanıyor. Enflasyon artışı ile orantılı bir şekilde yapılan bu zamların bu yaz nasıl olacağı henüz belirlenmedi.

Temmuz Ayı Emekli Maaş Artışı Hesaplaması 

Temmuz ayı maaşlarının ne kadar artacağı merak edilirken bu konuda çeşitli hesaplamalar da yapılıyor. Bu hesaplamaya göre ilk dört aylık verilerin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu veriler ise kümülatif değerde yüzde 5,46.

Kümülatif olarak belirlenen 5.46 rakamı aynı zamanda hali hazırda Temmuz ayı maaş artışının yüzde 5,46 olduğunu gösteriyor. Öte yandan yılın ilk altı ayında memurlar ve emekliler Ocak ayında yüzde 3'lük bir maaş artışı almıştı. Her iki artıştan yapılan hesaplamaya göre şu an için artışın yüzde 6,39'luk bölümünün kesinleştiği söylenebilir.

Kamu Personeli ve Memur Emeklileri

Emekliler için de benzer bir öngörüde bulunulabilir. Enflasyon artışı Ocak ayında yüzde 3'ü geçtiği için öncelikle yüzde 3,39'luk bir artış olacağını söyleyebiliriz. Yılın ilk beş ayındaki enflasyon oranının yüzde 3'ü geçmesinden dolayı, yüzde 3,39'luk bir artışın kesinleştiği düşünülüyor. Ancak hem emekliler hem de çalışanlar için asıl önemli olanın Haziran ayındaki enflasyon oranları olduğunu da hatırlatmamız gerekiyor.

Ocak Ayındaki Maaşlar

Bu yılın ilk ayı olan Ocak'ta kamu personelleri arasında en düşük maaş alanlar 3.021 lira almaya başlamıştı. Eğer yılın diğer aylarındaki verileri hesaplarsak ve de Haziran ayında enflasyonun hiç olmadığını yani yerinde aynı rakamda kaldığını varsaysak bile bu maaşların 3.214 liraya çıkması gerekiyor. 15/1 hizmetliler için kamu personelleri arasında en düşük maaşı alanlar ise Ocak ayında 3.782 lira almaya başlamıştı. Dünkü farka göre hesapladığımız durumda ise bu maaşın da 4.024 liraya çıkması gerekiyor. 

Emeklilerin Durumu

Beş aylık kümülatif enflasyon 6,39 olarak hesaplandı. Buna göre esnaf emeklileri arasında en düşük maaşı alanlar 1.763 liradan 1.876 lira almaya başlamıştı. Çiftçi emeklileri için beklenen artışın 1.662 liradan 1.768 liraya yükselmesi bekleniyor. SSK emeklileri arasında en düşük maaş alanlar 2.420 lira almaktaydı.

Belirlenen enflasyon hesaplamalarına göre bu maaş da 2.575 lira olacak. Memur ve emekliler şimdiden Temmuz maaşını merak ediyor, çünkü enflasyon ve piyasaların genel durumu maaşlardaki artışlar üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Enflasyon hesaplamalarına göre beklenen muhtemel maaş artışları da bu şekilde olacak gibi görünüyor.     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.